Commercial Soundproofing London:
TV Editing Suites / Soho, London – read more…

Acoustic Editing Suites

Client

Stitch Editing, Soho, London

Project Brief

To design and install 2 suitably sound insulated TV editing suites, at Stitch’s UK headquarters, based in London’s West End.

To work alongside an office fit-out company (undertaking a general refurbishment of the office space) and, in so doing, develop a scheme of works that blends seamlessly with their design proposal.

To complete works within a very specific and restricted time-frame (over the Christmas holiday period), so as to minimise disruption to Stitch’s commercial operations.

Methodology 

Site Survey:

A site survey was carried out, including a structural investigation, to identify weak points, in terms of ‘flanking transmission’, to and from the allocated spaces, for example, ceiling and floor cavities, ducting and trunking.

Design & Planning of TV Editing Suites:

Based on the data recorded, a soundproofing system, specified at *Rw 53 dB, was designed to fit within the main contractor’s proposed floor plan. Technical drawings for the acoustic doors and windows were drafted and signed-off, by the client, before manufacturing commenced.

A method statement, risk assessment and schedule of works were formulated, detailing the installation process.

*Rw is the weighted sound reduction in dB (decibels) and it describes the airborne sound insulating power of a building element. It is a laboratory-measured value, as defined in ISO717 Part 1.

STITCH MONTGE 1

Acoustic Editing Suites Floorplan

Manufacture & Installation of TV Editing Suites:

The editing suites were installed systematically, as per the finalised floor plan, summarised by the following project snapshots:

(1) Existing partitions and flanking structures internally and externally sound insulated. Framework for new sound insulating partitions formed.

(2) Framework for new acoustic partitions internally and externally sound insulated.

(3a) & (3b) Final acoustic plasterboard layer applied to new and existing partitions, acoustically sealed and plaster finished, prior to installation of acoustic doors and windows.

STITCH MONTAGE 2

On completion, both suites were tested and inspected to verify compliance with the pre-specified acoustic performance criteria. 

Result

The project provided Stitch with 2 additional TV editing suites. Consequently, they can operate at greater capacity, increasing their market presence and profitability.

The installation sits comfortably with the main contractor’s design scheme, resulting in a refurbished office space, which reflects Stitch’s design-led identity, without compromising on acoustic functionality.

Stitch Receptionist